Planeringsversion

Tips inför arbete i planeringsversion

Dags för att planera nästa år? Här har vi samlat våra bästa tips som ska underlätta för dig som användare.

Arbeta i planeringsversionen görs inte hela tiden, så inför att det arbetet drar igång har vi samlat några av de filmer och instruktioner som du har tillgång till för att du ska kunna göra din planering så smidig som möjligt.

  • Längre ner på sidan hittar du en kort film om arbetet i planeringsversionen i Stratsys. Behöver du mer allmän uppfräschning om Stratsys hittar du fler korta filmer här.
  • Vill du fördjupa dig och förstå hur planeringsversionen fungerar kan du läsa det i den här artikeln: Planeringsversion och versionshantering
  • Har du noder (mål, mått, aktiviteter etc) som har blivit rosamarkerade? Det innebär att de är kopplade mot en övergripane nod som är markerad för borttagning. Vill du ha kvar dina noder kan du enkelt i en röda tråden-vy koppla om dem med hjälp av drag and drop-funktionen.
  • Har du exempelvis ett mål som i stort sätt ska vara samma även nästa år? Då rekommenderar vi att du bryter sambandet till föregående år och gör ändringa istället för att lägga upp ett helt nytt mål. Genom att bryta sambandet har du med dig historik som kommentarer etc jämfört med om du lägger upp ett helt nytt mål.

E-learning

Här är en kort film som beskriver hur du som användare arbetar i planeringsversionen, kolla gärna och fräscha upp dina kunskaper.

För er som har tillgång till hela vårt e-learningbibliotek rekommenderar vi framförallt att även titta på filmerna i programmet. "Arbeta med planeringsversionen"


FAQ

  • Jag saknar några aktiviteter i planeringsversionen men har inte tagit bort dem, varför syns de inte?
    Standardinställningen i vyer i planeringsversionen är att aktiviteter som är avslutade (har status "Avslutad" eller liknande) under innevarande år inte syns i planeringsversionen. De är inte borttagna där utan bortfiltrerade för att inte synas och tas bort helt i samband med versionshanteringen. Vill du se dem, gå till filtertratten och välj under statusfiltrering att se "Alla". Har du inte det alternativet, kontakta din administratör.
  • De noder jag har markerat för borttagning, när tas de bort? 
    De tas bort i samband med versionshanteringen, det vill säga när ni helt stänger 2021 och gör 2022 till aktuellt år. Samma sak gäller även de noder som är rosamarkerade, dvs sådana noder som är kopplade mot en nod som är markerad för borttagning.
  • Vad händer när jag bryter sambandet för en nod?
    Se svar i den här artikeln under rubriken "Ändra noder i planeringsversionen"
  • Varför kan jag inte välja att konsolidera ett mått till andra enheter fast jag har brutit sambandet?
    Det beror troligen på att noden som måttet är kopplat mot inte finns på den berörda enheten som du vill konsolidera till. Kika därför på noden till vänster och säkerställ att den är fördelad till rätt enheter.

För mer FAQ-frågor som även riktar sig till administratörer, se här: FAQ inför planeringsversion